Warning: strpos() expects parameter 1 to be string, array given in /var/www/html/media_biltrax/biltrax/wp-includes/blocks.php on line 20
Sona Vistaas by IMK Architects

Sona Vistaas by IMK Architects

Biltrax Media May 15, 2024 0

Sustainable low-rise residential development that nurtures close-knit communities.

Moving away from the typical, isolating high-rise residential towers across the city, Sona Vistaas in Bengaluru is designed as a low-rise residential development that promotes social interaction among residents and prioritizes their well-being. A large garden forms the core of the 9-acre master plan that seeks to restore residents’ connection with nature in an urbanized environment.

Located near two major IT hubs, the 600 apartments are designed as comfortable homes for the city’s growing population of IT professionals. A mix of 1, 2, and 3 BHK apartments varying in size from 50 SqM to 150 SqM are designed to cater to both small and large families. The completed Phase I of the project comprises 148 apartments over 2.2 acres of the site area.

Fostering a strong sense of community: Shared green, public spaces

The quality and quantity of social interaction among residents greatly impacts their well-being. Several studies link social interaction with increased happiness and life satisfaction, and social activities like morning walks or recreational sports can also help improve physical health. The design for Sona Vistaas seeks to create a built environment that enables these interactions.

The master plan leverages the 4-meter level difference across the site to its advantage, creating a series of interconnected green public spaces at the center. The level differences are also used to optimize the phases of construction. 5-storeyed linear buildings are laid out in an organic manner around the green spaces, taking inferences from the urban developments in old Indian towns, to create public squares and streets of varying scales–offering a choice to the residents to engage with these spaces individually, in smaller groups or larger groups.

Also Read: The Palladio by KVIRAAJ

The building layout optimizes mutual shading, ensuring that the public spaces are comfortable to use during all seasons. Space programming considers the needs of all age groups–there are quiet and cozy nooks for senior citizens, gaming courts for young adults and families, expansive lawns and outdoor games for children, and sand pits and small play areas for toddlers spread across the development. Vehicular movement is restricted to the site periphery, making the development pedestrian-friendly and safe for all residents, including children and the elderly. These central public spaces are overlooked by apartments, furthering the perception of safety while connecting the indoor spaces to the outdoors. Improved comfort, safety, accessibility, and walkability of the public spaces ensure that the residents can enjoy maximum benefits.

Along with these, the clubhouse forms the social heart of the project. Located in the large central garden, the three-storeyed clubhouse becomes a part of the landscape, underneath the earth berm. An amphitheater is carved out of this earth berm that leads to the terrace garden. The lower floor of the clubhouse comprises an open cafe and reading lounge overlooking the deck and swimming pool, along with a multipurpose hall that can host large community events. The upper floor is dedicated to wellness, providing space for yoga, gym, and indoor games. The deck on this level is a perfect retreat to socialize with other members of the community or simply experience the surrounding greenery.

Inviting nature indoors: Optimising natural light, ventilation, and views to the gardens

The buildings are designed to invite natural light and air into all apartments, promoting residents’ physical well-being. Each floor plate is designed to be narrow to maximize the potential for daylighting. Instead of the monotonous, straight edges, the floor plates are undulated to create pockets for natural light and air to enter all spaces, further enhancing the well-being of residents.

With minimum lobby areas and generous family spaces–the design intends to encourage family members to spend more time with each other. Minimum common walls between any two apartments also ensure the privacy of residents. The living and dining spaces are designed with large fenestrations on either end, bringing in daylight, opening up to the views of the greens, and facilitating cross-ventilation. Other passive design features, such as boxing of windows, deep balconies, and vertical aluminum louvers, filter out harsh sunlight, creating a thermally comfortable home.

Also Read: The Red Story by Logic Design + Build

Sustainable design: A mindful combination of passive and active strategies

The design of the apartment buildings prioritizes sustainability at all stages. Easy-to-maintain, efficient plumbing fixtures are used to reduce water wastage while rainwater-harvesting systems are integrated into the design to conserve water. Onsite sewage treatment plants help recycle wastewater for purposes such as irrigation. Energy-efficient LED light fixtures and solar power-run geysers are provided in the residences to consume as little energy as possible. Above all, using passive strategies to optimize natural light and ventilation reduces the entire development’s HVAC loads and operational costs.

The passive design strategies are extended into the design of the clubhouse, too–the earth berm creates a cool and comfortable environment for recreational activities while reducing energy consumption.

Sona Vistaas makes a conscious effort to create living environments that promote the resident’s physical and social well-being. In a city known for its hectic life and soaring towers, the low-rise residential development creates a humble oasis for community living.

IMK Architects

Website: https://imkarchitects.com/

Instagram: https://www.instagram.com/imkarchitects_india


Biltrax Construction Data is tracking 30,000+ projects on their technology platform for their clients.

Get exclusive access to upcoming projects in India with actionable insights. Gain a further competitive advantage for your products in the Indian Construction Market.

Visit www.biltrax.com or email us at contact@biltrax.com to become a subscriber and generate leads.

Disclaimer: The information herein is based upon information obtained in good faith from sources believed to be reliable. All such information and opinions can be subject to change. Furthermore, the image featured in this article is for representation purposes only. It does not in any way represent the project. If you wish to remove or edit the article, please email editor@biltrax.com.

0

Leave a Reply

Your email address will not be published.