The Arc House by ASRO Arcade

Sarvesh Joshi Feb 22, 2022 0

The Arc House by ASRO Arcade is an example of understated study of luxury and sustainability. Located in Sector 92 of Noida, the Arc House is for a family of five. Spanning over a land parcel of, 15000 sq. ft. (ca. 1,394 m²), the residence presents itself as a futuristic and modern abode. Designed by a team led by Robin Sisodiya from ASRO Arcade, the house follows a Classic- contemporary design style.

The Arc House – Design Philosophy

The residence design reflects the characteristics of the family members. It weaves a story that helps them find their comfort zones within the residence. There is a higher emphasis given by the client to keep their home interiors utilitarian in nature. The design thus offers plenty of storage space. The simple and elegant nature of the design with hues of neutrals, blacks, whites, and greys makes the house an example of understated yet classical beauty.

Facade Design

The simple nature of the interiors called for dynamic exteriors. The design team created a dynamic facade that makes the house look modern and futuristic. With all the pomp and show offered by the design, the designers take a thoughtful approach while selecting the materials. The designers describe the Arc House as an understated study of luxury and sustainability. The design team used locally sourced materials for construction, with aluminium used in extensive quantities.

The Stilt Floor, Lobby, Living Room, and Dining Room

The dynamic facade hints at the flamboyant nature of the residence in a subtle way that sets the tone for the entire residence. The stilt floor allows up to four cars, with an additional provision of a lawn adjacent to it, that offers a beautiful view. A luxurious lobby designed in a neutral palette, leads residents towards the living room and the adjoining dining area. The lobby also has a lift to access the other floors. However flamboyant the facade may look, the thoughtfully designed interior caters to the needs of different user groups.

The Living Room

The neutral palette in the living room is cosy yet welcoming. Matte charcoal grey walls add to the aesthetic elegance of the space. A very intricate cartographic, mediaeval era sketch of the Earth punctuates the walls. The floor-to-ceiling windows in the living room are responsible for the warm, well lit and inviting ambience created in the space. The design team designed the furniture to compliment the plush and luxurious residence. The sofa and the coffee table offer timeless accents to the room, while the intricate diagonal chequerboard pattern on the floor with pristine white and beige marble with minimal veining adds a dimensional impact to it.

The Dining Room

The slate grey walls and the white marble flooring with beige veining also compliment the dining table, which is the focal point of the dining area. Hanging directly above the dining table is an ornate gold chandelier. The walls, the table, and the chandelier together create a sense of luxury, making the dining room a visual treat to the visitor’s eyes. At the other end of the dining room is a small seating area with a yellow ochre upholstery that adds vibrancy to the monochrome palette of the room.

The Mandir

At the corner of the room, slightly secluded from the other activities, there is a mandir area with a modern rendition of an idol of Lord Krishna and a plant on the other side. This space offers serenity and peace, well suited and reflective of the needs of the senior members of the family. This area also holds multiple servant quarters.

The Family Lounge

With the notion of adding a contemporary feeling, the design team incorporated a lounge area on the first floor, directing the user towards the master bedroom and the children’s bedroom. The teal-turquoise velvet furniture and a mirrored coffee table give a contemporary feel to the space, allowing the user to host close friends and family members.

The Master Bedroom

The thoughtfully designed master bedroom provides adequate storage space. The accented textured wall behind the bed is the highlight of the master bedroom. The design team give the room an earthy hue with the use of wood veneers as flooring and matte grey walls. With track lighting and down lighting, the room is provided with ample illumination. Adhering to the requirement of the client, this room radiates a sense of grace and elegance unlike the other areas in the house which are more flamboyant. 

The Children’s Bedroom

The children’s bedroom follows a subtle monotone palette of cool grey and silky pink. The headboard with a brass frame is designed in a manner to add a vibrant touch to the space. The introduction of pink in the room gives the space a break from the neutral tones that define the residence and resonates with the personal attributes, needs, and wants of the children using the room.

Relax and respite defines the first floor of this resplendent residence.

The Home Gym

The gym on the second floor incorporates bold, homogenous colours of black and grey in its design. Each piece of equipment has been thoughtfully included. The floor-to-ceiling windows on one end of the room ensure that there is abundant natural light and ventilation. The bathrooms designed on this floor incorporate touches of marble.

The Basement

With the notion to offer a distinguished design language, a family-friendly area has been designed inside the basement, comprising a home theatre and a party hall accompanied by a kitchenette. The home theatre in the basement offers the users complete privacy while they spend family time watching a film. The design incorporates a monochromatic theme, with matt black acoustic walls and grey flooring. The Beige loungers and vibrant cushions in earthy colours compliment the mysterious ambience of the space. 

The Family Lounge with the Bar

The gathering room designed for hosting functions takes the users to an enigmatic atmosphere enveloped by smooth matte black walls. An eye-popping painting on the wall and plants in gilded golden holders add an element of flamboyance to the room. The vibrant furniture upholstery in red and silver velvet along with a layered coffee table of marble and gold magnificently punctuate the room. The bar at one corner made from grey, washed-out wood, adds a rustic charm to the space. 

This area exudes a captivating contemporary glamour, making the space feel ethereal. 

The Arc House displays limited shades of colours but certainly takes the visitor through a journey. The two strikingly opposite aspects of the design, ‘Contemporary’ and ‘Classic’ are seen as one manoeuvre through the residence. The design team at ASRO Arcade has thoughtfully designed the residence without overdoing either of the two. The marriage of a modern design with simplicity is the key highlight of the project.

ASRO Arcade

Visit: www.asroindia.in

Contact:  +91-99117 04805

Photo Credits:  Deepesh Dixit

Leave a Reply

Your email address will not be published.