Sequoia: A Fluidic And A Transformative Workspace

Sarvesh Joshi May 03, 2022 0

‘Sequoia’ is an aptly named new-age office space designed by the firm Envisage. The office is located in the heart of Gurgaon/Gurugram, at the foothills of the Aravalli mountain range. The office is a 1,200 sq ft (1.11 a) workspace and enjoys an uninterrupted view of the mountain range. During the post-pandemic phase, with the emergence of the hybrid mode of working, and the growth of small scale businesses and startups, the demand for office space also changed. Today, there is a growing demand for solutions to transform a space into a spatial experience without compromising on the needs and necessities of the client.  

The design team from Envisage led by led by Meena Murthy Kakkar and Vishal Kakkar has designed Sequoia as a transformative workspace taking into consideration the demand of the times we are living in. The fluidic nature is the highlight of the project, which enables the workspace to adapt to the necessities of the changing times. 

The workspace was leased by the client and the client was free to alter the physical space in accordance with their needs. The flexibility of design is achieved by creating two options for the layout. The office space is designed in a way that it can adapt to either of the layouts effortlessly. This in the long term can lead to economic sustainability, saving up on cost, time, and manpower. The transformative office layout starts with a passageway where the entrance door opens to reveal a chic reception. 

The Reception:

Interestingly, the reception has been designed in a way that it can partially transform into a workspace for 4 persons. Ample storage space is also designated for this workspace. Brown is the dominant colour in the space. The earthy tone of the walls and the reception table in a concrete finish with the logo of the company which says ASTERIX’, is embossed on it. This in turn exudes a contemporary feeling within the space. The dominant brown colour is also reflected in the wooden panelling which partially covers the bottom half of the wall. This compliments the grey wallpaper laid behind it. The sight of the armchairs in toned-down shades of brown completes the space. Pre laminated wooden flooring used for designing the flooring compliments the walls and the reception table. The armchairs are accompanied by a side table with a plant placed on top of it, adding a pop of green to the space. The golden wall clock and the brown lamps enhance the elegance of the space.  

The Lounge:

The panelled used for the reception tapers away, transforming into wooden partitions, and opens up to the lounge area. An interesting feature is a change in flooring from the lounge to the workstation area, which demarcates the change in functionality of the space. The lounge area inhabits a large dark blue sofa, a coffee table and in front of it two brown coloured armchairs. The laminated flooring in grey is adorned with a patterned rug in the same hue. The overall ambience in the space is sophisticated and is best suited for a formal office space.

The lounge is also designed to be flexible. It can also be modified to accommodate workstations by replacing the existing furniture.

The Open-plan Cubicles/Workstations:

Right behind the reception area, there are workstations that can accommodate 6-8 employees. The furniture looks modern and sleek. Large windows open up the space to a mesmerising view of the Aravalli mountain range, bringing ample sunlight into the space. The angular pattern on the laminated wooden flooring gives out a. The interior colour palette is a combination of various shades of brown and grey and creates a comfortable environment for a workspace. The pantry area at the right corner is small but functional. The furniture design used for the storage looks sleek and uncluttered.

The Conference room:

Abutting the lounge area is a conference room designed to accommodate an 8 seater conference table. The furniture in this space is minimal yet functional. The conference room and the cabins are separated by another glass partition with blinds on both sides. This allows for privacy while ensuring that light from the window passes through the cabins into the conference room.

The Cabin:

Along with the workstations, the cabin also enjoys a view of the mountain range. Right at the centre of the cabin, a chic wooden desk is placed, which enhances the overall appearance of the space. The desk has been designed using multiple shades of brown wooden ply, which is interesting to look at. The ceiling is adorned with a coffer slab. The storage is designed in a way that creates a grooved pattern to compliment the slab design. The grooves are a manifestation of the wardrobes that are placed at equal intervals. Horizontal wooden members are fitted in between, which creates the illusion of a groove. Lighting fixtures are used to highlight this pattern. This backdrop is quite dynamic in comparison to the overall muted aesthetic of the office.

The cabin and conference room retain their positions in the second layout of this office, and hence are the only rooms in the office with false ceilings and fixed ceiling points.

The transformative character of the design enables the tenant to accommodate more workstations in the space. While summarising the second layout, one can observe that two more workstations can be added to the ones near the pantry, the lounge can be omitted to accommodate six workstations and the reception can be converted into a smaller waiting room. The office can then house fourteen workspaces instead of six. The growing and more inclusive nature of this design is multi-faceted and recognises growth and the idea of eliminating boundaries to expand oneself.

Envisage Projects

Visit: envisageprojects.in

Contact: +91 – 9810148300, +91 – 9811996839, +0124 – 4294300

Email: info@envisageprojects.in, marketing@envisageprojects.in

The reception table has the name of the company engraved on its front face

The workspace opens up to the mesmerising view of the Aravalli mountain range

The furniture in the reception area is designed to compliment the muted tone of the walls

The lounge area is designed to be flexible and embodies an earthy tone

The lounge area is designed to be flexible and embodies an earthy tone

The cabin is interestingly designed to exude a contemporary vibe

Leave a Reply

Your email address will not be published.